در آموزه های دینی ما روایات و نقل قول هایی درباره ی نگهداری حیوانات از قبیل مرغ/خروس/کبوتر/بز/ وحتی گربه وجود دارد که اثبات می کند نگهداری بعضی از حیوانات با حفظ حقوق حیوانات و آسیب نرساندن به آن ها موجب عمل خیر نیز می شود به تعدادی از این روایات درباب نگهداری حیوانات در منزل میپردازیم
زید شحام از امام صادق علیه السلام درباره ی نگهداری کبوتر در خانه نقل میکند:
«کبوتر مرغ پیامبران است آنها را در خانههاى خود داشته باشید که محبوب هستند».
همچنین پیامبر اسلام نگهداری حیواناتی مانند گوسفند و بز در خانه مایه ی برکت و نعمت میدانند:
«که چه مانع است تو را از آنکه در خانه خود برکتى نگاهداری؟ گفت: یا رسول اللّه برکت کدام است؟ فرمودند: گوسفندى که شیر دهد. هر که در خانه او گوسفند شیرده یا بز شیرده یا گاو شیرده باشد باعث برکت خانه او مىشود.»
البته در زندگی های امروزه که شکل جدیدی به خود گرفته است و زندگی مردم وارد مرحله ی شهر نشینی و اداب خاص خود شده است این امر در عرف اجتماعی صحیح به نظر نمیرسد لذا این فرمایش پیامبر برای زمان ایشان و یا حتی ساکنان روستا صدق می کند
اما مسئله ای که امروزه بیشتر کاربرد دارد نظر اهل بیت درباره ی نگهداری گربه در خانه است امام کاظم علیه السلام درباب نگهداری گربه و حیوانات دیگر در خانه میفرمایند:
«نشاید که خانه هر یک از شماها از سه چیز تهى باشد که آنها آباد کن خانه باشند: گربه و کبوتر و خروس و اگر با خروس مرغى هم باشد چه بهتر وگرنه باکى نیست بر کسى که توانا بر آن نیست. »
امام کاظم علیه السلام درباره ی نگهداری کبوتر در خانه نیز میفرمایند:
حفظ کبوتر در منزل موجب دوری شیاطین میشود و هر بالی که کبوتر میزند موجب نفرت شیاطین است
نگهداری سگ در خانه از نگاه اسلام
اما در مورد سگ نظر اسلام موافق این ماجرا نیست و نگهداری سگ در خانه را منع می کند زیرا دین مبین اسلام خوک و سگ را نجس العین میداند و عرضه میدارد سگ عینا نجس است به عنوان نمونه امام صادق علیه السلام درباره ی نگهداری سگ در خانه میفرمایند:
«فرشتگان در خانهای که سگ باشد حضور پیدا نمیکنند مگر سگ نگهبان باشد».
ویروسهایی در بدن سگ وجود دارد که موجب بروز بیماری های مختلف در انسان می شود بنابراین منع عمومی نسبت به نگهداری حیوانات وجود دارد
همچنین در کتاب مفاتیح الحیات از علامه جوادی آملی آمده است:
پیامبر اکرم (ص) فرمود:
خانهای که سگ در آن باشد، ملائکه الهی به آن در نمیآیند.
امیرمومنان علی (ع) فرمود:
از نگهداری سگ در خانه بپرهیزید.
نگهداری سگ نگهبان در منزل از نظر اسلام موردی ندارد
نگهداری سگ از دیدگاه اسلام به دلایل متفاوتی نهی شده است اما در احادیث میخوانیم که پیامبر از کنار چاه آبی در حال گذر بود و از چاه آبی، آب نوشید ناگهان سگی تشنه را یافت که از فرط تشنگی در عذاب بود، مجدد پیامبر سمت چاه برگشته و چون ظرفی نداشته در کفشی آب ریخته و به سگ تشنه جهت سیراب شدن، میدهد. سازگاری با حیوانات جدا از نجس بودن یا نبودن آنها از سوی تمامی پیامبران بهوفور توصیهشده است.
نکته ای که بسیار قابل توجه و مهم است مسئله ی نگهداری از حیوانات و آسسیب نزدن به آنهاست حیوان آزاری کاری است که در دین مبین اسلام نیز از آن بدگویی شده و بسیار توسط اهل بیت مذمت شده است
در یکی از روایات نقلشده از سوی امام صادق (ع) بیانشده است که زنی گربهای را مورد آزار قرار داده و گربه از فرط تشنگی جان باخت و زن به عذاب سخت الهی دچار شد. درجایی دیگر نیز از روایات حضرت علی (ع) میخوانیم که در آخرت از بردگان، کنیزان و اموال بیزبان از شما پرسش خواهند کردند، گفتند اموال بیزبان چه هستند! آن حضرت فرمود حیوانات شما ازجمله گوسفند، کبوتر، گربه و دیگر حیوانات ازجمله اموال بیزبان محسوب میشوند.